Elmer E. Duerr

Target Northeim op 22 Februari  1945 zou voor S/Sgt Elmer E. Duerr 35e en tevens laatste missie worden, dat pakte iets anders uit dan verwacht.

Nadat de "Jolly Duck" crashte kroop staartschutter Elmer Duerr uit het opengescheurde toestel en ontdeed zich van zijn uitrusting. Vanuit de omgeving kwamen veel mensen naar het wrak toe om te kijken of ze nog konden helpen, onder deze mensen was ook Wilhelm (Bill) van Niekerk. Nadat hij zijn parachute af had gedaan gaf hij deze aan Bill van Niekerk waarna Elmer vluchtte. Bill van Niekerk heeft daarna de parachute onder zijn bed verstopt. Bill en Wilhelmina wilden na de oorlog gaan trouwen en Wilhemina had nog wel een mooie trouwjurk nodig. In 1945 was het erg moeilijk om aan mooie stof te komen om een trouwjurk te maken en Wilhelmina zag haar kans schoon om van de zachte parachutestof een schitterende trouwjurk te maken. Van de stof die over was heeft ze voor haar man Bill een onderbroek gemaakt en een communie jurk voor hun eerste kindje. Zij trouwden op 19 Juli 1945. Na de oorlog is de jurk bewaard gebleven en is op dit moment te bewonderen in het Aero Space Museum in Calgary, Canada (zie de 2 rechter foto's).

 

 

 Elmer E. Duerr werd geboren op 13 Mei 1921 in Allegheny County, Pennsylvania. Op 14 Augustus 1942 ging Elmer in dienst bij de luchtmacht en vloog na zijn opleiding als staartschutter 35 Missies in B24 liberator bommenwerpers. Voor zijn diensten bij de luchtmacht heeft Elmer een Purple heart gekregen. Na de oorlog is Elmer leraar geworden, waarna hij school directeur werd op de Park Elementary School. Elmer was getrouwd en kreeg vier kinderen en acht kleinkinderen. Op 24 Maart 2002 overlijd Elmer Duerr op 80 jarige leeftijd.

 

 

 

 

 
Elmer Duerr ziet men ook nog even in de documentaire "De Onbekende Soldaat"die u hier kunt bekijken. Op 27 april 1995 is Elmer Duerr nog eenmaal teruggekeerd naar Zoetermeer en heeft daar bloemen gelegd op het graf van John McCormick en ook bracht hij een bezoek aan de crashplek in de Geerpolder. Hieronder ziet u een aantal foto's van dit bezoek.